Feiten op een rij

Een juiste toepassing van bodemproducten zoals (tuin)compost, potgrond, organische mestkorrels, boomschors en bio-moestuingrond brengen uw bodem weer in topconditie. Bodemspecialist hergebruikt natuurlijk, organisch materiaal als waardevolle bodemverbeteraar. Met als doel: uw bodem oppeppen zodat die beter water, zuurstof en voedsel kan opslaan.

Bekijk alle voordelen op een rij.

1. Hoog organische-stofgehalte

Met tuinieren of het verbouwen van gewassen put u de bodem uit. U maakt borders schoon, haalt grasmaaisel weg en u oogst fruit en groente. Ongemerkt haaltu telkens cruciale voedingsstoffen en organisch materiaal uit de bodem. Om uitputting en structuurverval te voorkomen, moet u de grond van nieuw organisch materiaal voorzien. Bodemproducten brengen organische stof in uw bodem, zodat uw gewassen optimaal groeien in een rijkere, vruchtbare grond. En bij regelmatig gebruik heeft u structureel een hoge gewasopbrengst.

2. Natuurlijke vorm van verduurzaming

Het gebruik van organische bodemproducten zorgt op een natuurlijke manier voor een gezonde bodem en het hergebruik van grondstoffen. Al jaren worden afvalstromen gescheiden ingezameld, ook het organische deel, met een gemiddelde van circa 83 kg gft-afval per persoon per jaar. Dit ingezamelde gft-afval wordt op duurzame wijze verwerkt tot bijvoorbeeld gecertificeerde compost. Zo blijft er van 10 kg gft-afval ongeveer 3 tot 4 kg waardevolle compost over. Compost die u weer gebruikt in de tuin, perken, akkers, moestuin, kwekerij, kassen of het openbaar groen.

3. Betere waterbuffering bij veranderend klimaat

Om uw bloemen, planten, bomen en gewassen beter te beschermen tegen droge en hete zomers is een betere waterbuffering essentieel. Bodemproducten zorgen voor een stabielere bodemstructuur, wat leidt tot een betere afwatering en waterregulatie. Als er voldoende organisch materiaal in de bodem zit, kunnen langere droge periodes overbrugd worden. Dat is essentieel voor de gevoelige zandgronden.

4. Gezonde bodem, gezonde plant

Bodemproducten stimuleren het bodemleven. De hogere microbiologische activiteit onderdrukt plantenziektesen plagen,zoals tripsenen luizen. Ook zorgen hoogwaardige bodemverbeteraars voor een hogere nutriëntenbindingscapaciteit, wat betekent dat voedingsstoffen geleidelijk beschikbaar komen. Daarbij verbetert de structuur en bewerkbaarheid van de grond, wat de oogst vergemakkelijkt. Teelt u in een weerbare bodem, dan heeft u minder problemen en een gezonder gewas.

5. Compost is goedkoper dan kunstmest

Goede compost is te herkennen aan geur en kleur. Goed gerijpte compost – met een aantoonbaar langere composteertijd, tussen de 55 en 65 °C – hoort niet te stinken. De geur loopt uiteen van neutraal tot een bosgeur. De kleur van goede compost is donkerbruin of zwart. Bodemspecialist levert alleen compost van de beste kwaliteit. Het gebruiken van compost als bodemverbeteraar verdient zich terug. Uiteindelijk is het zelfs goedkoper dan drijf- en kunstmest. Daarbij verrijkt kunstmest het bodemleven niet en is de productie erg belastend voor het milieu.

6. Boomschors weert onkruidgroei

Boomschors ziet er niet alleen mooi en netjes uit, het remt ook onkruidgroei. Franse schors zorgt ervoor dat er geen licht komt bij de onkruidzaadjes, waardoor ze niet kunnen kiemen. Dit vergemakkelijkt het onderhoud. Daarnaast beschermt het planten, bomen en gewassen tegen vorst, droogte en veel regenval. Schors is een 100% houtproduct met een lange levensduur dat de grond niet verzuurt.